Regeldruk analyseren

Regeldruk is het effect dat verplichte regelgeving heeft op burgers en bedrijven. Beleidsmedewerkers die nieuwe regelgeving maken, moeten aangeven welke kosten dat met zich meebrengt en hoe werkbaarheid en nuttig dit is in de praktijk. 

 [Start rustige muziek] [Logo ATR verschijnt in beeld.]

[BEELDTEKST: ATR Adviescollege toetsing regeldruk]

VOICE-OVER: Het Adviescollege toetsing regeldruk toetst of de regeldrukgevolgen bij voorgenomen regelgeving goed en transparant in beeld zijn gebracht.

[BEELDTEKST: Handboek meting regeldrukkosten, regeldrukparagraaf met nummer 1,2,3,4,5]

VOICE-OVER: Deze animatie legt uit hoe je een regeldrukanalyse maakt. Bij het ontwikkelen of wijzigen van regelgeving is het belangrijk dat de gevolgen van die regels duidelijk zijn. Alleen dan kan de wetgever een afgewogen besluit nemen.

[BEELDTEKST: Regeldruk]

VOICE-OVER: Die gevolgen omvatten ook de regeldruk. Het is verplicht om de regeldrukgevolgen van voorgenomen regelgeving in beeld te brengen. Hoe maak je zo'n regeldrukanalyse?

[BEELDTEKST: Regeldruk analyse]

VOICE-OVER: In een regeldrukanalyse beschrijf je welke investeringen en inspanningen burgers, bedrijven en professionals moeten doen om de verplichtingen na te leven. Stel, je werkt bij een ministerie en jij wordt verantwoordelijk voor deze analyse. Hoe ga je dan te werk?

[BEELDTEKST: BSO-bus, E-step]

VOICE-OVER: We nemen als voorbeeld de nieuwe kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen, zoals de toegelaten elektrische steps en de BSO-bus. Deze kentekenplicht maakt handhaving gemakkelijker en maakt monitoring bij ongelukken met deze voertuigen mogelijk. Ook heeft de eigenaar zekerheid dat hij met het voertuig de weg op mag. De kentekenplicht kost geld, tijd en moeite.

[BEELDTEKST: Regeldruk]

VOICE-OVER: Dit zorgt dus voor regeldrukeffecten.

[BEELDTEKST: Handboek meting regeldrukkosten, regeldrukparagraaf met nummer 1,2,3,4,5]

VOICE-OVER: Een regeldrukanalyse maak je in vijf stappen. De vijf stappen volgen uit het Standaard Kostenmodel dat de basis vormt voor een regeldrukanalyse bij wetgeving.

[BEELDTEKST: 1]

VOICE-OVER: (1.) Allereerst, beschrijf welke verplichtingen nieuw zijn of wijzigen. Wat moet een burger, bedrijf of professional doen om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen? We nemen de eigenaar van een elektrische step als voorbeeld. Deze moet kennisnemen van de nieuwe regels, een kentekenplaatje bestellen, ontvangen en bevestigen op de step. Ook kan controle plaatsvinden. Deze handelingen beschrijf je in de analyse.

[BEELDTEKST: 2. 45 minuten, uurtarief, Û18]

VOICE-OVER: (2.) Vervolgens beschrijf je hoeveel tijd en geld het de stepeigenaar kost om de handelingen te verrichten. Het gaat opgeteld om ongeveer 45 minuten. Dit vermenigvuldig je met het uurtarief, en daar tel je de aanschafkosten van het kentekenplaatje bij op.

[BEELDTEKST: 3]

VOICE-OVER:

(3.) Dan beschrijf je wie deze verplichtingen moeten naleven en hoe groot de doelgroep is. Gaat het om alle burgers en bedrijven of om een selecte groep?

[BEELDTEKST: E-step]

VOICE-OVER: In dit geval gaat het om alle particuliere en bedrijfsmatige eigenaren van elektrische steps. Op dit moment zijn dat er ongeveer 5.000, waarbij er in de komende jaren waarschijnlijk enkele duizenden bij zullen komen.

[BEELDTEKST: 4]

VOICE-OVER: (4.) Bij stap 4 bepaal je hoe vaak partijen aan de verplichtingen moeten voldoen en hoe vaak dit proces zal plaatsvinden. Gaat het om een jaarlijks terugkerende verplichting of bijvoorbeeld om een eenmalige aanpassing? Hoeveel elektrische steps worden er bijvoorbeeld jaarlijks nieuw gekocht, en hoeveel tweedehands verkocht?

[BEELDTEKST: Handboek meting regeldrukkosten, regeldrukparagraaf met nummer 1,2,3,4,5]

VOICE-OVER: (5.) Tot slot bereken je de regeldruk door de kosten per partij te vermenigvuldigen met de totale handelingen per jaar. Kortom: In de regeldrukparagraaf bij een voorstel beschrijf je de vijf genoemde onderdelen:

[BEELDTEKST: 1. Administratieve of inhouselijke verplichting voor burger, bedrijf of professional]

VOICE-OVER: (1.) De administratieve of inhoudelijke verplichting,

[BEELDTEKST: 1. Tijd (uren) x Tarief (euro/uur) + Investeringen (euro's). P= kosten per handeling]

VOICE-OVER: (2.) De tijd en kosten per verplichting,

[BEELDTEKST: 3. Omvang doelgroep (aantal burgers/bedrijven/professionals)]

VOICE-OVER: (3.) De omvang van de doelgroep,

[BEELDTEKST: 4. Frequentie van handeling]

VOICE-OVER: (4.) De frequentie van de verplichting en

[BEELDTEKST: 5. Regeldruk = P x Q]

VOICE-OVER: (5.) De totale regeldrukkosten als gevolg van de nieuwe verplichting.

[BEELDTEKST: Regeldrukanalyse]

VOICE-OVER: De regeldrukanalyse geeft op deze manier een beeld van de totale inspanningen in tijd en geld die burgers, bedrijven en professionals kwijt zijn om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Daarbij is ook van belang of deze tijdsbesteding en investering past in de dagelijkse praktijk van bedrijven en burgers. Dit is bepalend voor de werkbaarheid van de regelgeving en daarmee de ervaren regeldruk.

[BEELDTEKST: Regeldrukanalyse]

VOICE-OVER: Deze analyse kan de wetgever gebruiken om te bepalen of het beleidsdoel van de regelgeving de regeldruk wel waard is. Heb je hulp nodig bij de regeldrukanalyse? Raadpleeg de regeldrukcošrdinator van jouw ministerie of neem contact op met een van de adviseurs van ATR.

[BEELDTEKST: Handboek meting regeldrukkosten]

VOICE-OVER: Ook het Handboek meting regeldrukkosten kan behulpzaam zijn voor de uitwerking van de regeldrukkosten van het voorstel.

[Logo van ATR komt in beeld.]

[BEELDTEKST: ATR Adviescollege toetsing regeldruk. www.adviescollegetoetsingregeldruk.nl]

VOICE-OVER: Heb je vragen over de ATR-advisering of de regeldruk? Raadpleeg dan de andere animaties over ATR en bekijk voorbeelden van goede regeldrukanalyses op de website www.adviescollegeregeldruk.nl.

[Logo van ATR komt in beeld.]

[BEELDTEKST: ATR Adviescollege toetsing regeldruk. www.adviescollegetoetsingregeldruk.nl]

VOICE-OVER: Veel succes! [Rustige muziek eindigt] 

Regeldruk opnemen in beleid

KCBR

Het Kenniscentrum voor beleid en regelgeving (KCBR) biedt meer informatie over het maken van goed beleid.

Beleidskompas | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving (kcbr.nl)