Om mensen die werken met gevaarlijke stoffen beter te beschermen worden zogeheten grenswaarden aangescherpt. De onderbouwingen van de voorstellen zijn niet volledig. Zo zijn de regeldrukeffecten niet volledig in kaart gebracht en het is onduidelijk of de vereisten werkbaar zijn. Dat schrijft ATR aan de staatssecretaris Participatie en Integratie.
Strengere eisen
Om mensen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen zijn er grenswaarden. Deze voorstellen passen de Europese grenswaarden voor lood en stoffen die verwerkt zijn in lijm, coatings en isolatieschuim (zogeheten diisocyanaten) aan. De strengere grenswaarden sluiten aan bij de meest recente wetenschappelij-ke en technische inzichten.
Medische controle
Bedrijven moeten de gezondheid van hun werknemers in de gaten houden met medische controles. Dit is met name van belang wanneer grenswaarden in het verleden zijn overschreden.
Regeldruk en werkbaarheid
Bedrijven moeten aanpassingen doorvoeren in productieprocessen en risico-beheerssystemen. De kosten hiervan zijn alleen berekend per bedrijf. Er is geen totaalberekening van de regeldruk gemaakt. De totale gevolgen zijn dus nog niet in beeld. Daarbij is ook van belang dat niet duidelijk is op welke wijze bedrijven zijn geraadpleegd bij de totstandkoming van de voorstellen en op welke wijze het bedrijfsleven van de overheid ondersteuning krijgt bij de nale-ving van de vereisten. Op deze punten schieten de onderbouwingen van de voorstellen nog tekort.
De formele titels van de voorstellen zijn de Wijziging van het Arbeidsomstandig-hedenbesluit ter implementatie van Richtlijn (EU) 2024/869 en de Wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling ter implementatie van Richtlijn (EU) 2024/869.