Uitbreiding veiligheidstoetsing levert ook indirecte regeldruk op
Het kabinet wil het toepassingsbereik van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) uitbreiden. Daarbij gaat men uit van ongeveer 3 miljoen euro extra regeldruk per jaar. Wanneer er na de veiligheidstoets aanvullende voorwaarden worden gesteld, neemt de regeldruk nog meer toe. Ook die indirecte regeldrukgevolgen zouden in kaart gebracht moeten worden. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Economische Zaken (EZ).

Context
De wet Vifo verplicht bedrijven en kennisinstellingen om in de sectoren met hoge veiligheidsrisico’s in bepaalde situaties een melding te doen bij het Bureau Toetsingen Investeringen (BTI). Daarna moeten zij meewerken aan de toetsing door de nodige informatie te leveren en desgevraagd aanvullende informatie te leveren. Uit onderzoek blijkt dat er meer sectoren zijn waar zich hoge veiligheidsrisico’s voordoen bij fusies, overnames of investeringen in Nederlandse bedrijven actief op het terrein van gevoelige technologie. Daarom breidt het kabinet het bereik van de wet uit.
Regeldruk
Uit het voorstel blijk dat men uitgaat van extra regeldruk van ongeveer 3 miljoen euro per jaar. In de toelichting van het besluit ontbreken de kosten wanneer er voorwaarden worden gesteld aan de fusies, overnames of investeringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen als het aanstellen van een security officer, het aanscherpen van interne veiligheidsmaatregelen of het aanstellen van een stille bewindvoerder. Volgens ATR zou het mogelijk moeten zijn om op basis van ervaringen met de wet Vifo tot nu toe een schatting te maken van het aantal keren dat een bepaalde voorwaarde gesteld zal worden en wat die aan regeldruk met zich meebrengt.
De formele titel van het voorstel luidt Besluit tot wijziging van het Besluit toepassingsbereik sensitieve technologie als gevolg van veranderde geopolitieke verhoudingen.