Toelichting ATR aan Eerste Kamer over Instellingswet
Een bredere adviesrol en een permanente status. Dat zijn de belangrijkste elementen van de zogeheten Instellingswet ATR die binnenkort naar de Eerste Kamer zal worden gestuurd. Op verzoek van de Kamercommissie EZ/KGG gaf ATR op 18 maart 2025 uitleg over zijn werkwijze. Ook gaf het college inzicht in wat de instellingswet voor het werk van het adviescollege betekent. Het kabinet zal het wetsvoorstel naar verwachting binnen afzienbare tijd voor behandeling naar de Eerste Kamer zenden.

Bredere taakopdracht ATR
De Instellingswet ATR heeft niet alleen als doel om het adviescollege permanent te maken. De wet geeft ATR ook een adviesrol over de regeldrukgevolgen van voorstellen van de Europese Commissie. Achtergrond hiervan is dat veel regelgeving in Nederland een Europese oorsprong heeft.
BNC-fiches
De uitbreiding van de taakopdracht betekent dat ATR in de toekomst ook zal adviseren over zogeheten BNC-fiches (BNC = Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen). Met deze fiches informeert de regering de Staten-Generaal over nieuwe voorstellen van de Europese Commissie, wat die betekenen voor Nederland en hoe de regering die voorstellen beoordeelt. ATR kijkt dan vooral of de regeldrukgevolgen voor specifiek Nederland goed in beeld zijn gebracht.
Amendementen
De Instellingswet is begin maart met algemene stemmen (unaniem) aangenomen door de Tweede Kamer. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel zijn verschillende amendementen ingediend die de taakopdracht van ATR verder uitbreiden. Zo wordt de adviestaak van ATR verbreed met betrekking tot Europese regelgeving, met meer aandacht voor werkbaarheid en voor uitvoering, toezicht en handhaving. ATR kan bovendien adviseren over beleidsregels van uitvoerende en toezichthoudende organisaties. Ook krijgt het een rol bij het toetsen van de juistheid en volledigheid van de regeldrukeffecten bij evaluaties. Verder kan ATR adviseren over de regeldruk die ontstaat doordat wetgeving complex is en wettelijke verplichtingen zich opstapelen. De adviesfunctie van ATR richting Staten-Generaal is wordt ook versterkt: ATR mag beide Kamers adviseren over alle wetsvoorstellen (en niet alleen over initiatiefvoorstellen en amendementen, zoals eerst was voorzien).
Evaluatie
Over twee jaar vindt een tussentijdse evaluatie van ATR plaats, waarbij onder meer wordt gekeken of de capaciteit van het college toereikend is voor deze taken.