Analyse regeldruk Klimaat en Groene Groei

De onderbouwing wet- en regelgeving van het relatief nieuwe Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) is niet altijd compleet of duidelijk. Zo worden niet altijd beleidsalternatieven met minder regeldruk in kaart gebracht en ontbreekt de toelichting waarom niet wordt gekozen voor die minder belastende alternatieven. Dat schrijft ATR in een rapportage aan de Tweede Kamer.

KGG

Meerdere ministeries betrokken

Het thema klimaat raakt aan verschillende departementen. Zo stelt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) subsidies ter beschikking voor elektrisch vervoer, houdt het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zich bezig met de verduurzaming van de gebouwde omgeving en houdt het Ministerie van Economische Zaken (EZ) zich bezig met innovatie. 

Eerste indruk wet- en regelgeving KGG

Uit de rapportage blijkt dat wet- en regelgeving op het terrein van het Ministerie van KGG vaak informatie mist voor goed onderbouwde besluitvorming. Van de 10 adviezen (periode 2 juli 2024 – 10 maart 2025) hebben 7 er een negatief oordeel. De probleemanalyse is soms niet volledig en er zijn minder belastende alternatieven voor het realiseren van het beleidsdoel. 

Aanbevelingen

Het is belangrijk dat de toelichting bij een (wets-)voorstel duidelijk maakt waarom wijzigingen nuttig en nodig zijn en hoe deze aansluiten bij de dagelijkse werkelijkheid van de doelgroepen. Het duidelijk terug laten komen van de vier toetsvragen en het gebruiken van het Beleidskompas zijn behulpzaam bij het geven van het noodzakelijke inzicht in de (wenselijkheid) van de voorgestelde maatregelen. ATR adviseert om deze instrumenten consequenter toe te passen en daarover transparant te zijn. 
 

Regeldruk KGG-domein Stand van zaken, analyse en aanbevelingen