Analyse ontwikkelingen regeldruk in de zorg

De onderbouwing van de regeldrukgevolgen bij nieuwe regelgeving in de zorg is iets verbeterd. Het aantal negatieve ATR-adviezen over de onderbouwing van nieuwe VWS-regelgeving is de afgelopen twee jaar afgenomen. Dit is een positieve ontwikkeling, al blijft het percentage negatieve adviezen met 44% in 2024 nog altijd relatief hoog. Dat schrijft ATR in een rapportage ter voorbereiding van een technische briefing in de Tweede Kamer.

VWS-gebouw

Positieve en negatieve adviezen

Het aantal uitgebrachte formele adviezen met het dictum om het voorstel niet in te dienen of vast te stellen is gedaald tot onder de 50%. Met name dankzij sterk verbeterde onderbouwing en weging van de minder belastende alternatieven. Ook is de onderbouwing van nut en noodzaak van de voorgestelde wetgeving licht verbeterd. Toch blijft het aantal negatieve adviezen met 44% in 2024 relatief hoog.

Analyse

Uit de rapportage blijkt dat voorgenomen wetgeving nog te vaak gebaseerd is op een onvoldoende uitgewerkte probleemanalyse.  Ook worden de doelen van de voorgenomen maatregelen nog onvoldoende specifiek beschreven waardoor het effect van de regelgeving onduidelijk blijft. Voor bestaande wet- en regelgeving geldt dat deze vaak te gedetailleerd is (met daarin ook nog eens vele uitzonderingen). Zij is ook niet snel genoeg aan te passen aan de ontwikkelingen in de zorg (bijvoorbeeld innovatie en digitalisering).

Aanbevelingen VWS

De kwaliteit van de wetsvoorstellen kan verder verbeteren door een strikte naleving van het toetsingskader. Ook kan het nog vaker gebruik maken van de mogelijkheid om aan ATR in een vroegtijdige fase van het wetgevingstraject informeel advies te vragen de positieve ontwikkeling verder versterken. Daarnaast kan raadpleging van ATR over de regeldrukgevolgen bij het opstellen van beleidsvisies het departement verder helpen.

Aanbevelingen Tweede Kamer

In de rapportage doet ATR ook een aantal aanbevelingen die Kamerleden kunnen helpen bij het voorkomen of wegnemen van onnodige regeldruk. Zo zou het helpen bij incidenten niet automatisch om nieuwe wet- en regelgeving te vragen of om een uitbreiding van het toezicht. Het startpunt moet een goede analyse zijn van welk probleem er opgelost moet worden en wat daarvoor mogelijk nodig is. Ook is het van belang tijdens de parlementaire behandeling nauwgezet te controleren of in regelgeving die met een negatief dictum toch wordt doorgezet, de 4 toetsvragen van een toereikende motivering zijn voorzien. Én om te beoordelen of de inbreng uit overige consultaties (onder andere internetconsultatie en MKB-toets als het gaat om de werkbaarheid) toereikend zijn verwerkt.