Gewijzigde bouwnormen vragen om openbaarheid

Met het aanwijzen van 12 geactualiseerde normdocumenten actualiseert het kabinet de bouwregelgeving. De inhoud van die aangewezen normdocumenten is niet voor iedereen te beoordelen omdat ze niet openbaar beschikbaar zijn. De normdocumenten zouden openbaar gemaakt moeten worden en worden betrokken bij de openbare internetconsultatie. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

ATR3738 Bouw2

Context

Het is gebruikelijk externe normdocumenten in het omgevingsrecht te gebruiken als onderbouwing van regelgeving. Deze documenten worden geregeld vernieuwd. Nieuwe of geactualiseerde normdocumenten komen tot stand via overleggen tussen experts en betrokken bedrijven. In dit voorstel gaat het onder meer om aangepaste eisen aan elektriciteitsinstallaties in woningen.

Openbaarmaking noodzakelijk

De normdocumenten in onder andere de bouwregelgeving zijn niet (kosteloos) openbaar in te zien. Dat is een belangrijk knelpunt in de kenbaarheid en werkbaarheid van de voorgestelde wijzigingen. Voor ondernemers is de inhoud immers niet eenvoudig te raadplegen. De geactualiseerde normdocumenten zouden dan ook digitaal en kosteloos openbaar gemaakt moeten worden. Als de normdocumenten niet openbaar worden, zouden de inhoudelijke wijzigingen in ieder geval beter omschreven moeten worden in de toelichting bij het voorstel.

Internetconsultatie

Daarnaast is het van belang dat de normdocumenten opgenomen worden bij de internetconsultatie over het wijzigingsvoorstel. Als dit niet mogelijk is, adviseert het college een gerichte verwijzing op te nemen. Bijvoorbeeld naar de specifieke webpagina van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) waar het normdocument gevonden kan worden. Dit voorkomt dat externe partijen zelf moeten zoeken naar documenten die door de regelgeving worden aangewezen. Dat is een ongewenste situatie die niet bijdraagt aan de werkbaarheid van regelgeving.

Regeldrukanalyse niet toereikend

Het voorstel bevat een beknopte regeldrukanalyse. Dit is een onderschatting van de te verwachtten regeldrukeffecten. Zo liggen de kennisname kosten en mogelijke nalevingskosten waarschijnlijk hoger dan in de toelichting bij het voorstel is opgenomen. Het college adviseert de regeldrukeffecten in kaart te brengen conform de Rijksbrede methodiek.

De formele titel van het voorstel luidt: voorgenomen wijziging van de Omgevingsregeling i.v.m. de actualisatie van aangewezen (NEN-)normen.