Toegevoegde waarde gerichte bekostiging onderwijs onduidelijk
Het kabinet wil een nieuwe vorm van financiering van het onderwijs introduceren. Deze zogeheten ‘gerichte bekostiging’ zou ervoor moeten zorgen dat meer gestuurd kan worden op concrete doelen. De veronderstelde problematiek en de noodzaak van deze nieuwe vorm van bekostiging worden in het voorstel onvoldoende onderbouwd. Ook de werkbaarheid en de regeldrukgevolgen van het wetsvoorstel zijn onvoldoende in beeld. Dat schrijft ATR in een advies aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Context
Schoolbesturen krijgen op verschillende manieren geld om hun onderwijs te organiseren. Een groot deel van dat geld zit in de basisbekostiging. Die vorm van bekostiging vraagt relatief weinig verantwoording en stelt schoolbesturen in staat om met een grote mate van autonomie het geld te besteden. Een kleiner deel van het geld krijgt een school via subsidies. Die subsidies moeten wel worden aangevraagd.
Nieuwe bekostigingsvorm
Aan de basisbekostiging kunnen geen heel specifieke voorwaarden worden gesteld door de overheid. Aan subsidies kan dat wel, maar die leveren relatief veel administratieve lasten op. Een tussenvorm, te weten een vorm van bekostiging waar voorwaarden aan kunnen worden gesteld én die zonder aanvraag wordt verstrekt, bestaat niet. Het kabinet wil die tussenvorm nu introduceren.
Probleemanalyse onvoldoende
De probleemanalyse is in het voorstel onvoldoende uitgewerkt. Uit de toelichting blijkt niet waarom het gebrek aan – politieke – sturing op middelen een probleem zou zijn. Schoolbesturen hebben al te maken met verplichtingen en kunnen extra verplichtingen opgelegd krijgen. Extra middelen stellen schoolbesturen vervolgens in staat om aan die extra verplichtingen te voldoen. Hiermee kan gestuurd worden op concrete doelen zonder de introductie van een nieuwe vorm van bekostiging. De gerichte bekostiging is daarmee wellicht een oplossing voor een niet bestaand probleem.
Werkbaarheid en regeldruk
Een subsidie hoeft niet te worden aangevraagd als een schoolbestuur het nut er niet van ziet. De gerichte bekostiging krijgt een schoolbestuur automatisch. Als het schoolbestuur het geld niet gebruikt, dan wordt het verrekend met de reguliere bekostiging of teruggevraagd door de overheid. Het is niet duidelijk of dit werkbaar is. Tot slot zijn de gevolgen voor de regeldruk niet in beeld gebracht.