Communicatie van belang bij fiscale oplossing eenverdieners
Het kabinet introduceert een belangrijke maatregel om de financiële positie van eenverdieners te beschermen. Een verruiming van de Algemene Heffingskorting (AHK) voor de minstverdienende partner helpt voorkomen dat zij onder het sociaal minimum terechtkomen. De maatregel is goed onderbouwd, maar niet duidelijk is welke alternatieven zijn overwogen en waarom daar niet voor is gekozen. Bij de uitvoering is van belang het effect goed te monitoren en de doelgroep voor te lichten over de mogelijkheden van de fiscale regeling. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Financiën.
Context
De afgelopen jaren is de Algemene Heffingskorting voor werkenden versoberd. Onbedoeld effect hiervan is dat de minstverdienende partner in een huishouden onder het sociaal minimum kan komen. Dit kan met name voorkomen bij mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het kabinet wil dit ondervangen door de minstverdienende partner gedeeltelijke uitbetaling van de AHK te geven via belastingteruggave.
Monitoring
Het wettelijk ingrijpen is noodzakelijk om te voorkomen dat huishoudens financieel onder het bestaansminimum uitkomen door de versobering van de AHK-uitbetaling. Nut en noodzaak zijn goed onderbouwd. Het is echter niet duidelijk welke alternatieve maatregelen zijn overwogen en waarom die niet zijn gekozen. Hierover is een adviespunt opgenomen in het advies.
Voorlichting
De maatregel is werkbaar voor burgers, met name de huishoudens die het meest getroffen worden door de versobering van de AHK-uitbetaling. De maatregel is helder gedefinieerd en is specifiek bedoeld voor kwetsbare huishoudens met een gezamenlijk inkomen onder de € 46.000. Het college adviseert wel de doelgroep goed voor te lichten over de nieuwe regeling en hoe zij hiervan gebruik kunnen maken.
De formele titel van het voorstel luidt Maatregel fiscale oplossing eenverdienersproblematiek