Communicatie belangrijk bij verlenging termijnen herstel toeslagen
Bij de hersteloperatie toeslagen worden beslistermijnen vaak niet gehaald. Over het mogelijk verlengen van die beslistermijnen moet duidelijk en tijdig worden gecommuniceerd. Zodat ouders weten waar ze aan toe zijn en (ervaren) regeldruk kan worden voorkomen. Ook is het goed te kijken naar het uitbreiden van de mogelijkheid zonder uitgebreid onderzoek te compenseren (ambtshalve afhandeling). Dat schrijft ATR in een advies aan de staatssecretaris van Financiën.

Verlenging termijnen onderbouwd
Diverse maatregelen om de behandeling van aanvragen te versnellen, hebben onvoldoende effect gehad. Beroep- en bezwaarprocedures zorgen dan ook voor een onevenredig grote last voor de hersteloperatie. Het ministerie wil nu de beslis- en bezwaartermijnen verruimen, zodat gelijke toegang tot de hersteloperatie verzekerd blijft. Ook kan de afhandeling van zaken efficiënter worden wanneer minder tijd en aandacht aan bezwaarprocedures hoeft te worden besteed.
Heldere communicatie belangrijk
Uit verschillende uitvoeringstoetsen komt duidelijk het belang van heldere communicatie naar voren. Van het ministerie mag worden verwacht dat zij tijdig, duidelijk en begrijpelijk aan ouders uitleggen waarom aanpassingen van de termijnen nodig is en wat dat voor hen betekent of kan betekenen.
Minder belastend alternatief
Een mogelijk minder belastend alternatief om schades sneller af te wikkelen is vaker via zogeheten ambtshalve afhandeling te werk te gaan. Dat betekent dat schades – tot een bepaald maximum – zonder aanvullend onderzoek worden uitgekeerd. ATR adviseert om te onderzoeken of die mogelijkheid kan worden uitgebreid.
De formele titel van de regeling luidt de wet termijnaanpassingen hersteloperatie toeslagen.