ATR Voortgangsrapportage 2024: extra regeldruk vermijdbaar

In de eerste zes maanden van 2024 hebben ministeries van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vaker een positief dan een negatief advies gekregen over hun wetsvoorstellen. Tegelijk blijft het aantal adviezen om een wetsvoorstel niet in te dienen (dictum 4) relatief groot. Ook neemt de regeldruk weer verder toe. Voor bedrijven is die extra regeldruk grotendeels te vermijden. Dat schrijft ATR in zijn voortgangsrapportage over de eerste zes maanden van 2024. 

ATR Voortgangsrapportage 2024

“De trend uit de periode 2022-2023 van een sterke toename van negatieve adviezen lijkt in 2024 gelukkig niet door te zetten. Toch zijn er ook zorgen”, aldus collegevoorzitter Marijke van Hees. “ATR geeft nog altijd relatief vaak het advies een voorstel niet in te dienen. De extra regeldruk voor bedrijven die het gevolg zullen zijn van die voorstellen, is dan ook te vermijden”. 

Adviezen

In de eerste zes maanden heeft het adviescollege 42 formele adviezen uitgebracht. De adviezen van ATR zijn positief als de kwaliteit van de onderbouwing van het voorstel vanuit regeldrukperspectief geen grote tekortkomingen kent. In de eerste helft van 2024 was 57% van de adviezen positief en 43% negatief. 

Extra regeldruk

Als alle 42 getoetste voorstellen ongewijzigd worden ingevoerd, neemt de structurele regeldruk voor bedrijven en burgers toe met respectievelijk bijna € 170 miljoen en ruim € 4 miljoen. De grootste toename (jaarlijks minstens € 143 miljoen) is een gevolg van nieuwe wet- en regelgeving voor uitzendbureaus die nog niet in werking is getreden. ATR adviseerde dit voorstel niet vast te stellen, omdat het naar verwachting niet effectief zal zijn.

Over ATR

Het Adviescollege toetsing regeldruk adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over regeldrukeffecten van wet- en regelgeving. De kernopdracht is de toetsing van voorgenomen wet- en regelgeving.