Geen gebruikmaking van lidstaatoptie vraagt om expliciete afweging bij Uitvoeringsbesluit kapitaalvereisten 2025

Het Uitvoeringsbesluit kapitaalvereisten 2025 legt banken regels op met betrekking tot het berekenen van risico’s en met betrekking tot het kapitaal dat zij moeten aanhouden om hun schulden af te dekken. Het doel van deze regels is om de weerbaarheid van het bancaire systeem te verstevigen. De Europese Verordening die ten grondslag ligt aan de regels, biedt Europese Lidstaten twee opties om af te wijken. Nederland maakt slechts gebruik van één van deze opties, waardoor het niet kiest voor een mogelijk minder belastend alternatief. Deze keuze wordt volgens het college niet voldoende onderbouwd. Dat schrijft ATR in zijn advies aan de minister van Financiën.

De twee lidstaatopties hebben betrekking op (1) het niveau waarop banken de zgn. kapitaalvloer mogen toepassen, en (2) de mogelijkheid om een verhoging van de kapitaalvereisten voor laag risico hypotheken uit te stellen.

Het voorstel maakt gebruik van de eerste optie. Dat betekent dat Nederlandse dochterbanken van een Nederlandse moederbank gebruik kunnen maken van het totaal aan risicoposten zonder ondergrens om te berekenen wat hun eigen vermogensvereisten zijn. Deze optie kan kostenbeperkend uitpakken voor banken. Ook biedt het banken flexibiliteit in de allocatie en gebruik van kapitaal in hun risicomanagement. Nederland kiest hiermee voor een minder belastend alternatief. 

De tweede lidstaatoptie wordt niet toepast. Dit betreft de mogelijkheid om tijdelijk de verhoging van kapitaalvereisten voor laag-risico-hypotheken die berekend worden op basis van interne modellen uit te stellen. Het gaat hier om een mogelijk minder belastend alternatief. Als hier geen gebruik van wordt gemaakt, stelt dit mogelijk extra vereisten aan de toelichting van het voorstel. Het college merkt op dat de toelichting inzichtelijk moet maken waarom niet voor de lidstaatoptie wordt gekozen én wat hiervan de regeldrukgevolgen zijn. Alleen dan kan de wetgever de hogere risico’s afwegen tegen de eventuele extra regeldruk.


De formele titel van het wetsvoorstel luidt Besluit tot wijziging van het Besluit EU-verordeningen Wft ter uitvoering van Verordening (EU) 2024/1623 betreffende kapitaalvereisten voor banken (Uitvoeringsbesluit verordening kapitaalvereisten 2025)