Schadeafhandeling Groningen en Noord-Drenthe eenvoudiger

Het kabinet heeft vijftig maatregelen aangekondigd in de kabinetsreactie ‘Nij Begun’ op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Een aantal maatregelen moet wettelijk worden vastgelegd. Dat gebeurt met dit voorstel. De onderbouwing van het voorstel is helder en het college heeft geen opmerkingen. 

Vereenvoudiging schadeafhandeling

Het is voortaan niet meer nodig om bij schades tot €60.000 aan te tonen dat de schade door de bevingen komt. Het kabinet voert deze maatregel door naar aanleiding van de conclusie van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen dat de schadeafhandeling milder, makkelijker en menselijker moet. Met deze keuze neemt de regeldruk af en voorkomt het kabinet bovendien gedoe voor bewoners in Groningen en Noord-Drenthe. 

De formele titel van dit voorstel is de Wijziging van de Tijdelijke wet Groningen en de Mijnbouwwet in verband met de uitvoering van diverse maatregelen uit de kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.