Aandacht nodig voor onderbouwing verplaatsingsregeling piekbelasters

Er is meer aandacht nodig voor de werkbaarheid van de subsidieregeling voor de verplaatsing van veehouderijen met piekbelasting. Onduidelijk is hoeveel bedrijven de minister wil laten verplaatsen: wanneer is de regeling succesvol? Verder is onduidelijk of er daarvoor genoeg budget is en of er voldoende nieuwe locaties beschikbaar zijn. Tot slot is niet duidelijk of de gevraagde eigen investeringen haalbaar zijn. Dat is te lezen in het ATR-advies dat vandaag aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is gestuurd. 

Wanneer geslaagd?

In de toelichting wordt niet besproken wanneer de regeling een succes is. Onduidelijk is hoeveel bedrijven er zouden moeten verplaatsen. Ook is onduidelijk hoe de regeling ervoor zal zorgen dat bedrijven willen verplaatsen. Het advies is om hier alsnog aandacht aan te besteden.

Minder belastend alternatief

Voor toekenning van een subsidiebedrag moet de veehouder informatie aanleveren. Een deel van die informatie is al bekend bij de overheid. Die verplichtingen kunnen geschrapt worden, zo adviseert het ATR.

Werkbaarheid

Uit de toelichting blijkt niet of er voldoende nieuwe locaties beschikbaar zijn. Een nieuwe locatie moet aan voorwaarden voldoen. Zo moet een locatie op voldoende afstand van een Natura 2000-gebied liggen, zodat er niet opnieuw piekbelasting kan ontstaan. Onduidelijk is verder of het beschikbare budget toereikend is om het gewenste aantal bedrijven te laten verplaatsen. Verder dekt de subsidie niet alle kosten en komt een deel van de investeringen voor eigen rekening van de veehouder. Onduidelijk is of die investeringen haalbaar zijn.

De formele titel van de regeling luidt Regeling van de Minister voor Natuur en Stikstof van XX, nr. WJZ/ 26374198, tot vaststelling van een regeling voor de verstrekking van subsidie voor het verplaatsen van veehouderijen met piekbelasting op natuurgebieden (Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting).