Herziening jeugdzorg leidt niet tot minder regeldruk

Eén van de doelen van de herzieningen in de jeugdzorg is om de regeldruk voor jeugdhulpaanbieders te verminderen. Wet en besluit die de beschikbaarheid van jeugdzorg moeten verbeteren, slagen daar niet in. Zij leiden zelfs tot een toename van de regeldruk. Daarmee staat deze regelgeving haaks op de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord. Er zijn aanvullende maatregelen nodig om de vermindering van regeldruk alsnog te realiseren. Dat schrijft ATR in een advies aan de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport.

Specialistische jeugdhulp onvoldoende beschikbaar

De beschikbaarheid van met name specialistische jeugdhulp is op dit moment een probleem. Niet iedere hulpbehoevende jongere krijgt de hulp die voor hem of haar nodig is. Het kabinet gaat daarom maatregelen treffen. Een van de doelen van de maatregelen is om de regeldruk te verminderen. Er komt een verplichte regionale inkoop van deze hulp. Ook is een uitbreiding van het verplicht intern toezicht voorzien. Én een openbare jaarverantwoording door jeugdhulpaanbieders van gegevens over de financiën en bedrijfsvoering wordt verplicht. In adviezen uit 2020 en 2022 heeft ATR al twijfels over nut, noodzaak en effectiviteit van deze maatregelen uitgesproken. Aan deze adviezen is niet of nauwelijks opvolging gegeven. Het thans voor advies voorgelegde besluit geeft daarom een nadere invulling aan een aantal van deze maatregelen.

Meer in plaats van minder regeldruk

De maatregelen in de jeugdhulp hebben ook tot doel om de administratieve lasten en inhoudelijke nalevingskosten voor jeugdhulpaanbieders te verminderen. Daarmee komt er meer tijd voor het verlenen van jeugdhulp beschikbaar. De ramingen bij wetsvoorstel en besluit laten echter zien dat de regeldruk gaat toenemen. Wet en besluit halen deze doelstelling dus niet. Bovendien zijn wet en besluit hierdoor ook in strijd met het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet. Volgens ATR zijn er dan twee mogelijkheden: óf uitleggen hoe minder regeldruk wel kan worden bereikt; óf regeldrukvermindering als doel schrappen.

Werkbaarheid minimumaantal toezichthouders onzeker

Met wet en besluit neemt het aantal jeugdhulpaanbieders toe dat verplicht is om over een onafhankelijk toezichthouder te beschikken. Deze toezichthouder moet uit ten minste drie leden bestaan. ATR adviseert de werkbaarheid van deze eis te onderbouwen, omdat het aantal beschikbare toezichthouders beperkt is

De formele titel van dit voorstel luidt Besluit verbetering beschikbaarheid jeugdzorg

ATR advies aan de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport – Besluit verbetering beschikbaarheid jeugdzorg.