Regeldrukvermindering biologische landbouwers onvoldoende in beeld

Met de wijziging van de Uitvoeringsregeling meststoffenwet krijgen biologische boeren een vrijstelling van de verplichting om hun mestoverschot elk jaar af te voeren. Deze vrijstelling leidt tot minder regeldruk voor deze boeren. De afname van de regeldruk is echter niet goed in beeld gebracht. Dat is te lezen in het ATR-advies dat vandaag aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is gestuurd.

Vrijstelling

In de regeling is een verplichting opgenomen om een mestoverschot in hetzelfde jaar af te voeren. Deze verplichting was niet haalbaar voor alle biologische landbouwers. Daarom komt er voor hen een vrijstelling in de wijzigingsregeling URM. De mest mag ook een volgend kalenderjaar worden afgevoerd. Uit de toelichting volgt niet om hoeveel biologische landbouwers het gaat. Het advies is om dat aantal in kaart te brengen, zodat de omvang van het probleem duidelijk wordt.

Regeldrukeffecten

De vrijstelling levert volgens de toelichting een vermindering van de regeldruk op. De toelichting stelt dat de regeldruk daardoor afneemt. Die vermindering is onvoldoende in kaart gebracht. Het advies is om dat alsnog te doen.

De formele titel van de regeling luidt Wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met de vrijstelling van het verbod, bedoeld in artikelen 33a, tweede lid, en 21, tweede lid, van de Meststoffenwet voor biologische landbouwers.