Advies wijziging Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

De voorgestelde wijzigingen moeten bijdragen aan de versnelling van verduurzaming van huurwoningen. Op dit moment wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van de SVOH. De voorwaarde dat de maximale subsidie per verhuurder € 400.000 bedraagt, vervalt. Ook aanvragen op gebouwniveau wordt mogelijk voor verhuurders die alle woningen in het gebouw in eigendom heeft. Dit draagt positief bij aan de werkbaarheid en vermindering van de regeldrukgevolgen. Dit laatste moet nog wel kwantitatief in beeld worden gebracht. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening.

Context

De SVOH moet bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van private huurwoningen en daarmee de verlaging van de CO₂-uitstoot. De huidige SVOH regeling wordt echter nog niet goed benut. Uit onderzoek en marktconsultatie blijkt dat de regeling niet goed aansluit bij de behoeften van verhuurders en de aanvraagprocedure te complex is. Het college constateert dat verschillende wijzigingen bijdragen aan een eenvoudiger aanvraagproces. Het loslaten van maximumbedrag per verhuurder kan daarnaast zorgen voor versneld doelbereik. Het college heeft geen opmerkingen bij de onderbouwing van het nut of de noodzaak van de voorliggende regeling. Ook ziet het geen aanleiding voor opmerkingen over minder belastende alternatieven. Het college uit wel zijn zorgen over de snel opeenvolgende wijzigingen van de SVOH in de afgelopen jaren. Bij elke wijziging dienen partijen opnieuw kennis te nemen van de (veranderde) spelregels. Onzekerheid over (nieuwe c.q. gewijzigde) subsidievoorwaarden brengt het risico op hoge kennisnamekosten, een verminderde werkbaarheid en een beperking van het doelbereik met zich mee. Het college geeft daarom ter overweging mee om de komende jaren terughoudend te zijn met nieuwe wijzigingen.

Regeldrukanalyse

De toelichting bij de voorliggende regeling bevat een regeldrukparagraaf. De toelichting benoemt dat de wijzigingsregeling de lastendruk voor verhuurders in positieve zin wijzigt. De regeldrukkosten van het gehele subsidieproces worden in de wijzigingsregeling geschat op € 11.880.000,-. Hierbij is uitgegaan van 50.000 aanvragen, 240 minuten per aanvraag, een uurtarief van € 54 en een opslag van 10% voor aanvragen die worden afgewezen. Het college constateert dat uit de berekening niet duidelijk wordt wat de wijzigingen zijn van de (vermindering van) lasten ten opzichte van de vorige versie van de SVOH. Dit dient voor de volledigheid inzichtelijk te worden gemaakt. Daarbij dient op handelingsniveau de verschillende stappen die aanvragers moeten doorlopen in het aanvraagproces toegevoegd te worden.

ATR advies aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening – Wijziging Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)