Advies instemmings- en initiatiefrecht huurders bij verduurzaming

De voorgestelde wijzigingen en aanvullingen in het instemmings- en initiatiefrecht van huurders bij verduurzaming van complexen moeten bijdragen aan de versnelling van verduurzaming van huurwoningen. Het voorstel besteedt daarbij echter geen aandacht aan de complexiteit van besluitvorming over verduurzaming bij gemengde wooncomplexen, waarbij overeenstemming moet zijn met zowel huurders als VvE’s. Dit is voor de onderbouwing van de effectiviteit van de uitbreiding van het instemmingsrecht wel van belang. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening.

Context

Met het wetsvoorstel wil het kabinet de verduurzaming van huurwoningen versnellen. Zo komen er twee nieuwe mogelijkheden voor verhuurders om complexgewijze renovatie van huurwoningen te realiseren. Zo is straks overeenstemming met de huurdersvertegenwoordiging voldoende om een plan voor verduurzaming door te zetten. Ook het initiatiefrecht voor huurders wordt uitgebreid naar meer vormen van verduurzaming. Daarnaast maakt het wetsvoorstel een collectief initiatiefrecht mogelijk voor huurders in een wooncomplex.

Complexiteit bij gemengde wooncomplexen

Het doel van de uitbreiding van het instemmingsrecht is om het voor verhuurders eenvoudiger te maken om complexgewijze renovaties, waaronder verduurzamingsmaatregelen, te realiseren. Dit moet bijdragen aan de versnelde verduurzaming van de huursector. De onderbouwing van het voorstel besteedt ten onterechte geen aandacht aan de aanpak van de complexiteit die op kan treden bij besluitvorming over verduurzaming bij gemengde wooncomplexen. Deze complexiteit kan de effectiviteit van het voorstel in de weg zitten. De toelichting zou op dit punt moeten worden uitgebreid.

Werkbaarheid

In het voorstel is aandacht voor de werkbaarheid van de wijzigingen. Zo is voor de positie van huurders bij de uitbreiding van het initiatiefrecht is in het wetsvoorstel expliciet aandacht voor het doenvermogen. Het zou goed zijn ook expliciet in te gaan op de werkbaarheid van de wijzigingen voor huurdersvertegenwoordigingen. Ook de samenhang met de Wet betaalbare huur verdient aandacht in de toelichting van het voorstel.