Wetsvoorstel rapportage hypotheekmarkt DNB kan beter toegelicht

Het wetsvoorstel dat het voor DNB mogelijk maakt om periodiek uitgebreide informatie gerapporteerd te krijgen van hypotheekverstrekkers kan op een aantal punten worden verbeterd. Zo is onvoldoende onderbouwd waarom een rapportageplicht nodig is voor DNB om aan zijn statistische taak te voldoen. Ook blijft onduidelijk in hoeverre de huidige brede uitvraagbevoegdheid zal worden beperkt. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Financiën.

Beter onderbouwen van nut en noodzaak

De nieuwe rapportageverplichting is volgens het ministerie nodig om de risico’s bij het verstrekken van hypotheken beter in beeld te krijgen met behulp van data per individuele hypotheek. In de toelichting is ook te lezen dat meer gedetailleerde data nodig zouden zijn voor de statistische taak van DNB. Dit punt wordt verder niet toegelicht maar roept wel vragen op. Zo bevatten openbare statistieken per definitie geaggregeerde cijfers. Het is dan ook de vraag waarom gedetailleerde (en persoonlijke) gegevens nodig zouden zijn om statistieken over de hypotheekmarkt te kunnen maken.

Minder belastende alternatieven

De nieuwe rapportageplicht geldt alleen voor de grotere hypotheekverstrekkers. Uit het voorstel blijkt niet of is overwogen de doelgroep verder in te perken. Ook wordt niet duidelijk in hoeverre de bestaande brede uitvraagbevoegdheid kan worden ingeperkt. Deze minder belastende alternatieven zouden in de toelichting moeten worden uitgewerkt.

Nieuwe vereisten

Financiële instellingen gaan te maken krijgen met nieuwe vereisten zoals het pseudonimiseren van de data en het gebruik van digitale formats. Het zou goed zijn als de sector bij de uitwerking in lagere regelgeving goed betrokken wordt. Zodat verzekerd kan worden dat de nieuwe regels ook goed werkbaar zijn.

De formele titel van dit voorstel luidt Wijziging van de Bankwet 1998 in verband met de invoering van een periodieke rapportageplicht betreffende hypothecaire leningen ten behoeve van de statistische en financiële stabiliteitstaak van DNB (Wet rapportage hypotheekmarkt DNB).