Nut en noodzaak AFM-rapportageverplichting financiële sector onduidelijk

Het verplicht aanleveren van rapportages aan toezichthouders AFM zou het risicogestuurd toezicht moeten verbeteren. Uit het voorstel blijkt echter niet welke problemen met die verplichting worden opgelost. Terwijl de verplichting wel leidt tot extra regeldruk. De toelichting op het voorstel zou moeten onderbouwen of en zo ja in welke mate de bescherming van consumenten beter wordt door de nieuwe rapportageverplichting. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Financiën.

Context

Volgens toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt zij onvoldoende data van financiële ondernemingen om haar toezichthoudende taak goed te kunnen doen. De huidige bevoegdheden zouden onvoldoende zijn om op structurele basis meer data uit te vragen. De minister van Financiën werkt op verzoek van de AFM aan een rapportageverplichting op basis waarvan financiële-dienstverleners, beleggingsondernemingen, beheerders van beleggingsinstellingen, kredietverleners en kredietkopers data moeten aanleveren.

Nut en noodzaak niet onderbouwd

De toelichting beschrijft wat mogelijk mis kan gaan voor consumenten op de financiële markten. Onduidelijk blijft echter waarom structurele rapportage-verplichtingen van financiële ondernemingen aan de AFM nodig zijn en waarom de meer algemene bevoegdheid van de AFM om inlichtingen te vorderen niet volstaat. De toelichting schiet op deze punten tekort.

Beperken risico’s

De voorgestelde rapportageverplichting dient ter ondersteuning van het AFM-toezicht. Voor het toezicht zelf krijgt AFM uit verschillende bronnen data en vraagt die zelf uit. Het college geeft aan na te gaan of als alternatief voor een rapportageverplichting beleidsmaatregelen mogelijk zijn die voorkomen dat nieuwe risicovolle producten op de markt komen. Dit voorkomt tevens dat bekostiging van taken die niet direct verband houden met toezichtuitoefening worden doorberekend aan de sector.

De formele titel van het voorstel luidt Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de invoering van een periodieke rapportage ten behoeve van het verbeteren van de datapositie van de Autoriteit Financiële Markten teneinde een meer datagedreven werkwijze in haar toezicht mogelijk te maken (Wet toezichtondersteunende rapportage AFM).