Werkbaarheid wijziging Kadasterbesluit onduidelijk

Het Kadasterbesluit wordt gewijzigd. De wijziging beperkt het aantal gebruikers van de functie ‘zoeken op naam’ en verruimt de mogelijkheden voor het afschermen van gegevens. ATR adviseert om de werkbaarheid van de wijzigingen in kaart te brengen en de regeldruk te berekenen.

Aanleiding

Het aantal incidenten van bedreiging en intimidatie neemt toe. Daardoor ontstond de wens om mogelijk misbruik van gegevens uit het Kadaster tegen te gaan. De eerste wijziging in het Kadasterbesluit leidt ertoe dat minder gebruikers toegang krijgen tot de functie ‘zoeken op naam’, de functie waarmee via de naam van een persoon verschillende gegevens uit het Kadaster kunnen worden achterhaald. Verder wordt het eenvoudiger om gegevens in het Kadaster te laten afschermen, zodat niet iedereen meer alle gegevens kan inzien van bijvoorbeeld bedreigde personen.

Werkbaarheid en regeldruk

Vooruitlopend op de inwerkingtreding, nam het Kadaster feitelijk al de genoemde maatregelen, maar de opgedane ervaringen zijn niet gedeeld. De werkbaarheid van de maatregelen zijn ook niet op een andere manier toegelicht. Daarom adviseert ATR om alsnog toe te lichten of de maatregelen werkbaar zijn voor de betrokkenen. En omdat de regeldrukgevolgen niet volledig in kaart zijn gebracht, adviseert ATR ook om dat alsnog te doen.