Gevolgen toets anderstalig onderwijs niet in kaart gebracht

Het uitgewerkte beoordelingskader van de toets anderstalig onderwijs heeft gevolgen voor het aanbod van anderstalige opleidingen. Mogelijk verdwijnen opleidingen die niet in het Nederlands worden gegeven en worden nieuwe opleidingen in een andere taal niet toegestaan. Die gevolgen zijn onvoldoende concreet in beeld gebracht. Dat is wel nodig voor een volledige beoordeling van de toets. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aanleiding

Het besluit en de regeling volgen op het Wetsvoorstel Internationalisering in balans. Met dit voorstel wil het kabinet voorkomen dat de opleidingen ontoegankelijk worden voor Nederlandse studenten.

Toets

Een onderdeel van het wetsvoorstel is de zogeheten toets anderstalig onderwijs. Dat is een procedure waarbij de minister moet instemmen met het opleiden in een andere taal dan het Nederlands. Het besluit werkt het beoordelingskader voor die toets verder uit en de regeling gaat over de procedurele aspecten.

Gevolgen niet duidelijk

De toets leidt ertoe dat niet alle opleidingen in een andere taal dan het Nederlands gegeven kunnen worden. De gevolgen hiervan zijn niet geïnventariseerd. Terwijl dit aan de hand van het uitgewerkte beoordelingskader wel mogelijk lijkt. ATR adviseert om daar nog aandacht aan te besteden.

Dubbeling in gegevens

De minister besluit of de opleiding in een andere taal mag zijn na de aanvraag van een instelling. Bij die aanvraag moet de instelling (veel) gegevens aanleveren. Een deel van die gegevens zijn al bekend bij de minister. Daarom adviseert ATR om te heroverwegen of die gegevens wel door de instelling geleverd moeten worden. De instellingen zijn verder niet bevraagd tijdens het uitwerken van de toets anderstalig onderwijs. Het is dus niet duidelijk of de toets voor hen werkbaar is.

Regeldruk

De gevolgen voor de regeldruk zijn onvoldoende in beeld. ATR adviseert om die gevolgen te berekenen en op te nemen in de toelichting.

De formele titels van het besluit en de regeling zijn respectievelijk het Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008 in verband met invoering van de Wet internationalisering in balans en de Regeling houdende wijziging van de Regeling macrodoelmatig opleidingsaanbod hoger onderwijs 2023 in verband met toevoeging van procedurele voorschriften voor de toets anderstalig onderwijs.