Aanwijzing normdocumenten bodemkwaliteit kan duidelijker

De aanwijzing van enkele gewijzigde normdocumenten in de Regeling bodemkwaliteit kan op onderdelen duidelijker. Zo moeten betrokken partijen bij de internetconsultatie zelf zoeken naar enkele norm-documenten. Ook blijft onduidelijk of de wijziging van de normdocumenten automatisch doorwerken in bestaande verplichtingen. Verder bevatten enkele documenten verwijzingen die niet meer actueel zijn en is de regeldruk-analyse nog onvolledig. Dit schrijft ATR in een advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Kenbaarheid van aangewezen normdocumenten

In de Regeling bodemkwaliteit zijn veel externe normdocumenten aangewezen. Deze normdocumenten bevatten eisen over bijvoorbeeld de keuring van grond op schadelijke stoffen. Het voorstel regelt de aanwijzing van enkele geactualiseerde normdocumenten. De normdocumenten die het voorstel aanwijst zijn niet openbaar beschikbaar gesteld bij de internetconsultatie. De consultatiepagina verwijst externe partijen hiervoor naar de website van de documentbeheerders. Hierdoor moeten partijen die kennis willen nemen van het voorstel en daarop willen reageren zelf de inhoud opzoeken. Dit komt de kenbaarheid en de mogelijkheid om te reageren op het voorstel niet ten goede. ATR adviseert digitaal, volledig en kosteloos beschikbaar te stellen bij de (internet)consultatie over de voorgenomen regelgeving die deze normdocumenten dwingend aanwijst

Effecten dynamische verwijzing

Onderdelen van het omgevingsrecht verwijzen in enkele artikelen dynamisch naar de gewijzigde normdocumenten. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe norm automatisch van toepassing is bij het artikel uit het omgevingsrecht. De mogelijke effecten hiervan zijn niet toegelicht in het voorstel, terwijl deze wel volgen op de aanwijzing van de geactualiseerde normdocumenten in de Regeling bodemkwaliteit. Het college adviseert daarom inzichtelijk te maken of elders in regelgeving dynamisch naar de aangewezen normen wordt verwezen en in te gaan op mogelijke effecten die daarbij optreden.

Kwantitatief beeld regeldrukeffecten

Het voorstel bevat een kwalitatieve en deels kwantitatieve analyse van de regeldrukeffecten. Niet bij alle wijzigingen is duidelijk wat de regeldrukeffecten zijn. Zo is bijvoorbeeld niet bij alle wijzigingen duidelijk voor hoeveel bedrijven de aanpassingen gevolgen hebben. Hierdoor is de impact van het voorstel onduidelijk. Het college adviseert daarom de regeldrukanalyse aan te vullen, conform de Rijksbrede methodiek.