Aanpassingen in regeling ondernemingen in faillissement

Het wetsvoorstel Wet overgang van onderneming in faillissement (en bijbehorende ministeriële regeling) zorgt ervoor dat werknemers van een failliete werkgever dezelfde arbeidsvoorwaarden houden bij een doorstart. In 2019 heeft daarover consultatie plaatsgevonden. De voorstellen zijn aangepast na die consultatie. Een van die aanpassingen is dat kleinere ondernemingen niet meer verplicht vallen onder de nieuwe regels. Vanwege de aanpassingen, en de omstandigheid dat het wetstraject enige tijd heeft stilgelegen, heeft het ministerie besloten om opnieuw de consultatie te openen.

ATR is in zijn aanvullende zienswijze positief over de gewijzigde voorstellen. Er is een minder belastend alternatief opgenomen en dat heeft vermoedelijk een gunstig effect op de regeldruk. Dat effect is ten onrechte niet in kaart gebracht. ATR adviseert dat alsnog te (laten) doen. 

De formele titel van het voorstel luidt Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de introductie van een regeling betreffende de rechten van de werknemer bij overgang van een onderneming in faillissement (Wet overgang van onderneming in faillissement).