Meer sectoren meegenomen bij de uitbreiding van het ETS-systeem

Het kabinet maakt gebruik van de mogelijkheid meer sectoren toe te voegen aan de Europese uitbreiding van het ETS-systeem (ETS2). Het is niet duidelijk welke rol regeldruk hierbij heeft gespeeld. Ook is de regeldrukparagraaf niet compleet. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister voor Klimaat en Energie.

Met de zogeheten opt-in krijgen Lidstaten de optie om meer sectoren toe te voegen aan het ETS2. Dit is strikt genomen een nationale kop. Het kabinet kiest hiervoor om de klimaatdoelen te realiseren en het ETS2 beter uitvoerbaar te maken. Het college merkt op dat niet duidelijk is welke rol regeldruk heeft gespeeld bij de keuze voor het toepassingsbereik van het ETS2. Dit is wel van belang aangezien dit impact heeft op de regeldruk voor brandstofleveranciers en eindgebruikers. Dit moet dus nog gebeuren. Ook is de regeldruk niet volledig in beeld gebracht.

De formele titel van dit voorstel is deĀ Wijziging van het Besluit handel in emissierechten in verband met de uitbreiding van gereglementeerde activiteiten die onder het emissiehandelssysteem vallen ten behoeve van het vergroten van de uitvoerbaarheid.