Regeldruk onvoldoende in beeld bij wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer

De verplichting om de dienstverlening rond bankbiljetten en munten voldoende in stand te houden zal voor meer banken tot regeldruk leiden. Die mogelijke gevolgen, met name voor kleinere banken en geldtransportbedrijven, kunnen nog beter in beeld worden gebracht. Bovendien zijn er alternatieven die tot minder regeldruk leiden, waarvan de gevolgen niet in beeld zijn gebracht. Daardoor lijkt regeldruk geen rol te hebben kunnen spelen in de afwegingen die het ministerie heeft gemaakt met betrekking tot de marktordening. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Financiën.

Regeldrukgevolgen nog niet goed in beeld

De berekening van de regeldrukgevolgen van het voorstel vertoont nog enkele tekortkomingen. Zo ontbreken de directe kosten die kleinere banken moeten maken bij het aansluiten op het systeem waarmee contant geld afgestort worden. Dat geldt ook voor de indirecte kosten voor deze banken van het verplichte toezicht op dit soort transacties. Verder gaat de toelichting niet in op de regeldrukkosten die kunnen ontstaan bij de geldtransportbedrijven.

Omvang regeldruk geen rol in afweging over marktordening

Het voorstel kiest er voor om wettelijke verplichtingen uit te breiden naar meer marktpartijen (i.c. kleinere banken). Er zijn andere opties die minder regeldruk met zich meebrengen, zoals het instellen van een universele of een publieke dienstverlener. De regeldrukgevolgen van deze opties zijn niet in beeld gebracht. Hierdoor heeft de omvang van de regeldrukgevolgen geen expliciete rol kunnen spelen in de beleidskeuze van het kabinet. ATR adviseert om dit alsnog te doen.