Wet invoering rouwverlof mist concrete en toetsbare norm

Een initiatiefwet uit de Tweede Kamer introduceert rouwverlof voor gezinnen waar een partner of een minderjarig kind is overleden. Het doel daarvan is om die gezinnen een periode van rust te gunnen en om het ziekteverzuim in perioden van rouwverwerking terug te dringen. Het voorstel maakt echter niet duidelijk in welke mate het ziekteverzuim moet afnemen. Hierdoor wordt het goed evalueren van de wet moeilijk. Het voorstel zou daarom een concrete en toetsbare norm moeten bevatten. Dan wordt het wegen van de extra regeldruk die de wet oplevert en de uitvoering van een evaluatie beter mogelijk. Dat schrijft ATR in een brief aan de initiatiefnemers uit de Tweede Kamer. 

Terugdringen ziekteverzuim

Er is nu geen (wettelijke) vorm van rouwverlof. Volgens de initiatiefnemers leidt dat er nog te vaak toe dat mensen zich ziekmelden, vakantiedagen opnemen of toch maar beginnen met werken met risico op uitval. De praktijk leert dat onvoldoende mogelijkheden om verlof te nemen bij rouw kan leiden tot langdurig uitvallen. Het wetsvoorstel geeft daarom werknemers met een gezin waarvan de partner of een minderjarig kind komt te overlijden vijf dagen rouwverlof. Het doel is het ziekteverzuim onder deze groep werknemers terug te dringen.

Concrete norm mist

Het wettelijk geregeld rouwverlof biedt de werknemer de mogelijkheid om emotioneel en fysiek tot rust te komen. Ook stelt het hem in staat praktische zaken zoals de opvang van de kinderen te regelen. Op basis van enquêtes en onderzoeken is voldoende aannemelijk dat met de introductie van een rouwverlof het ziekteverzuim kan afnemen. Hoewel nut en noodzaak van de maatregel voldoende onderbouwd zijn, laat het voorstel wel in het midden wanneer de wet als effectief kan worden beschouwd. Een verplichte vorm van verlof brengt wel extra regeldruk met zich mee en die moet kunnen worden afgewogen tegen de te verwachten effecten. Om die afweging te kunnen maken, is een concrete en toetsbare norm nodig. Die staat nu nog niet in het voorstel.