Regeldruk van uitwerking amendement Palland over solidaire premieregeling nog niet duidelijk

Het amendement van het lid Palland bij de Wet toekomst pensioenen maakt het mogelijk om pensioenuitkeringen stabieler en voorspelbaarder te laten zijn. Dit voorstel zorgt ervoor dat het amendement uitvoerbaar is voor pensioenuitvoerders. De regeldruk uit het voorstel is nog niet in kaart gebracht. Het moet alsnog gebeuren. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (SZW).

Het amendement maakt het mogelijk om de toedelingsregels van pensioenuitvoerders zodanig te wijzigen dat zij bij een solidaire premieregeling de pensioenen met procentueel gelijke aanpassingen verhogen of verlagen en financiële mee- en tegenvallers kunnen uitsmeren over meerdere jaren. Daardoor zijn uitkeringen stabieler en voorspelbaarder. De regeldrukgevolgen van het voorstel zijn nog niet in kaart gebracht. Dit moet dus nog gebeuren.

De formele titel van dit voorstel is de Wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling in verband met de uitvoering van gelijke aanpassingen met spreiden in de uitkeringsfase bij een solidaire premieovereenkomst dan wel solidaire premieregeling (gelijke aanpassingen met spreiden bij een solidaire premieregeling).