Onderbouwing Wet personeelsbehoud bij crisis toereikend
Met de Wet personeelsbehoud bij crisis wil het kabinet bewerkstelligen dat mensen hun baan kunnen houden tijdens crises die niet onder het gewone bedrijfsrisico vallen. Dit bespaart werkgevers, werknemers en samenleving veel tijd en geld. De onderbouwing van het voorstel is toereikend. Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk in een brief over het wetsvoorstel aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Aanleiding
In tijden van onvoorziene crises bestaat het risico op baanverlies en sluiting van bedrijven. De coronaperiode enkele jaren geleden heeft dat laten zien. Sluiting en baanverlies kosten de werknemer, de werkgever en de maatschappij geld. De werkgever moet bijvoorbeeld na afloop van de crisis nieuw personeel werven en inwerken. De werknemer verliest zijn inkomen en moet op zoek naar een nieuwe baan. En de maatschappij draagt de kosten van de werkloosheidsvoorziening waar de werknemer mogelijk aanspraak op kan maken na ontslag.
Wetsvoorstel
Doel van het wetsvoorstel is om bedrijven en hun werknemers te ondersteunen in het behouden van banen in een crisis. Die crisis moet dan niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend. Het wetsvoorstel bevat twee instrumenten: de mogelijkheid om werknemers tijdelijk ander werk te laten doen (herplaatsing) en de mogelijkheid om werknemers tijdelijk minder te laten werken, waarbij de loondoorbetalingsverplichting verminderd wordt.
Nut en noodzaak voldoende aangetoond
Bij onvoorziene crises ligt het risico op baanverlies en sluiting van bedrijven op de loer. Baanverlies en bedrijfssluiting zijn nadelig voor werknemers, werknemers en overheid. De coronacrisis heeft geleerd dat beide met gerichte ondersteuning van de overheid kunnen worden voorkomen of beperkt. De toelichting onderbouwt volgens ATR afdoende nut en noodzaak van ondersteuning bij onvoorziene crises.
Werkbaarheid uitgebreid onderzocht
Over de werkbaarheid en uitvoerbaarheid is uitgebreid met werkgevers, werknemers en ondernemingsraden gesproken. Uitkomst van de gesprekken is dat zij nieuwe wet in beginsel werkbaar vinden. Er is wel een aantal aanbevelingen. De toelichting geeft aan dat die in de implementatiefase zullen worden opgevolgd. Daarom geeft de onderbouwing van de werkbaarheid geen aanleiding tot opmerkingen.
De formele titel van het voorstel luidt Wet personeelsbehoud bij crisis