Minder regeldruk door wijziging financiering Handelsregister

Burgers en bedrijven kunnen het Handelsregister voortaan kosteloos raadplegen. In plaats daarvan betalen ingeschreven ondernemingen en rechtspersonen een vaste jaarbijdrage en (groot)afnemers een abonnementsbijdrage. De onderbouwing van deze financieringsstructuur is duidelijk en het college heeft geen opmerkingen. Dat heeft ATR laten weten aan de Minister van EZK.

De financiering van het Handelsregister is niet toekomstbestendig. Dit komt doordat het vanuit EU-wetgeving data kosteloos beschikbaar gesteld moet worden. Een andere reden om de financieringsstructuur aan te passen is om een prikkel uit de systematiek te halen, waardoor gegevens veelvuldig worden gedeeld. Dit voorstel kiest ervoor om de jaarbijdrage voor ingeschreven ondernemingen en rechtspersonen weer te introduceren. Bovendien betalen (groot)afnemers een abonnementsbijdrage. De onderbouwing voor de nieuwe financieringsstructuur is duidelijk en levert geen vragen op.

De formele titel van dit voorstel is deĀ Wijziging van de Handelsregisterwet 2007 in verband met de wijziging van de financieringsstructuur van het handelsregister.