Subsidieregeling aanschaf duurzame touringcars mist toelichting

Met een subsidieregeling wil het kabinet busvervoerders aanzetten hun touringcars te verduurzamen. Uit de toelichting wordt onvoldoende duidelijk in hoeverre een subsidieregeling effectief zal zijn. Ook wordt niet toegelicht of en zo ja welke minder belastende alternatieven zijn afgewogen. Daarnaast is in de toelichting onvoldoende duidelijk gemaakt hoe ondernemers zijn betrokken bij de totstandkoming van de subsidieregeling. Dat schrijft ATR in een advies aan de Staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat.

Elektrisch busvervoer

De subsidieregeling heeft als goed de overgang naar emissieloos en daarmee meer duurzaam busvervoer te versnellen. Volgens het ministerie is dat nodig omdat het prijsverschil tussen elektrische en diesel-gedreven touringcars nog steeds groot is. De subsidie moet dat prijsverschil verkleinen.

Mogelijke belemmeringen

Naast prijsverschillen zijn er ook andere mogelijke oorzaken die het onaantrekkelijk maken om te investeren in elektrische touringcars zoals knelpunten in de netcapaciteit en onvoldoende laadpunten. Het zou goed zijn als in de toelichting wordt uitgelegd in hoeverre alle belemmeringen worden overzien en van een antwoord worden voorzien.

Minder belastende alternatieven

Een subsidie aanvragen brengt voor ondernemers regeldruk met zich mee. Er zijn alternatieven denkbaar doe hetzelfde doel nastreven met minder administratieve lasten. Een voorbeeld is het geven van aantrekkelijke financiering voor ondernemers.  In de toelichting is onvoldoende beschreven waarom subsidies de minst belastende optie zijn om de transitie naar emissieloos touringcarvervoer te maken. Ook is er in de toelichting te weinig aandacht voor of en zo ja hoe betrokken partijen mee hebben kunnen denken bij de totstandkoming van deze subsidieregeling.

De titel van het voorstel luidt Regeling houdende vaststelling van regels voor subsidie ter stimulering van de aanschaf van nieuwe emissieloze touringcars (tijdelijke subsidieregeling aanschaf touringcars).