Tijdelijke beleidsregel maximumprijzen geneesmiddelen 2024 kan concreter

De formulering van het doel van de Tijdelijke beleidsregel maximumprijzen geneesmiddelen 2024 kan concreter. Ook volstaat een louter theoretische onderbouwing van de effectiviteit van de maatregel niet. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister voor Medische Zorg. Daarom is volgens ATR aanvulling van de toelichting nodig. Daarmee is de proportionaliteit van omvang van de regeldruk ook beter te beoordelen.  

Beschikbaarheidsproblemen

Er is een toenemend risico dat geneesmiddelen met een relatief lage omzet in Nederland van de markt verdwijnen. Patiënten zouden hierdoor met hun huisarts op zoek moeten naar alternatieven.  Beschikbaarheidsproblemen lijken zich in de praktijk vooral voor te doen bij geneesmiddelen met een omzet van minder dan € 1 miljoen per jaar. Deze geneesmiddelen kan als zij van productgroepen met een totale jaaromzet van minder dan € 1 miljoen per jaar deel uitmaken een opslag van 15% op de maximumprijs krijgen. De importeur of leverancier moet daarvoor een verzoek indienen.

Doel kan concreter

De opslag op de maximumprijs is bedoeld als een voorzorgsmaatregel. Het moet mogelijke risico’s op beschikbaarheidsproblemen bij deze productgroepen geneesmiddelen beheersbaar houden. Niet duidelijk is wanneer met de beleidsregel dit doel is bereikt. ATR adviseert de minister de toelichting in dit opzicht aan te vullen.

Effectiviteit maatregel niet uitsluitend theoretisch onderbouwen

De effectiviteit van de maatregel is slechts theoretisch onderbouwd. De effectiviteit  is namelijk uitsluitend aan de aard van de maatregel te ontlenen. De mogelijkheid voor producenten, importeurs en leveranciers om een hogere prijs vast te stellen vermindert in theorie de kans dat zij om prijstechnische redenen de markt zullen verlaten. Maar of dat een meer dan een theoretische kans is, onderbouwt de maatregel niet. De toelichting behoeft daarom aanvulling in de onderbouwing van de effectiviteit, schrijft ATR is zijn advies aan de minister. Omdat nut en noodzaak van maatregelen verder voldoende duidelijk zijn adviseert ATR om de beleidsregel vast te stellen na aanvulling van de toelichting.

De formele titel van het voorstel luidt: Tijdelijke beleidsregel maximumprijzen geneesmiddelen 2024