Aandacht nodig voor doorgang lopende projecten bij aangescherpte milieueis gebouwen
De aanscherping van de milieuprestatie-eis voor gebouwen (MPG-eis) vragen om nadere onderbouwing. Zo wordt niet duidelijk wat de consequenties zijn van de aankomende scherpere eisen voor al in ontwikkeling zijn de bouwprojecten. Bezien moet worden of een overgangstermijn noodzakelijk is. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Milieunormen voor gebouwen
Het doel van de milieuprestatie-eis is om de milieu impact van gebouwen, over de gehele levenscyclus, te verlagen. De aanscherpingen en uitbreiding van de MPG-eis in het wijzigingsbesluit moeten milieuvriendelijker en meer circulair bouwen verder bevorderen. Het college constateert dat een kwantitatieve doelstelling in het voorstel ontbreekt wat de aanscherping aan milieuwinst op moet leveren. Daarom adviseert het college om een evaluatiebepaling in het voorstel op te nemen en daarbij duidelijke indicatoren te formuleren waarmee toekomstige beoordeling van de milieuwinst van de aanscherping wel mogelijk is.
Gevolgen in ontwikkeling zijnde projecten en gevolgen regeldruk
Om te voorkomen dat berekeningen opnieuw moeten worden gemaakt en de oplevering van panden wordt vertraagd omdat al ontworpen gebouwen mogelijk niet meer aan de toekomstige strengere normen voldoen, is mogelijk een overgangsperiode voor langlopende projecten nodig, ook om hoge lasten voor bouwpartijen te voorkomen. De toelichting bij het besluit gaat hier niet op in. Ook is het nodig dat de regeldrukeffecten van mogelijke aanpassingskosten voor lopende projecten in beeld worden gebracht, zodat dit meegenomen kan worden in de besluitvorming over een mogelijke overgangstermijn.
Aanpak knelpunten
Het college merkt op uit onderzoek blijkt dat met de aanscherpingen van de MPG-eis de bouwwereld met relatief (nog) onbekende materialen zal gaan ontwerpen en bouwen. Ook zal een zorgvuldige afstemming plaats moet vinden tussen de maatregelen in de BENG-berekening (eisen inzake energieprestatie van nieuwbouw) en de effecten op de MPG-score. Deze twee eisen werken namelijk als communicerende vaten. Hierdoor kan de adviescapaciteit in de markt onder druk komen te staan. Het college constateert dat de toelichting niet ingaat op deze knelpunten en op welke wijze deze worden weggenomen.
Duiding regeldruktoename
Tot slot dient de regeldrukanalyse aangevuld te worden met een analyse van de aanpassingskosten van lopende projecten. Ook dienen de regeldrukeffecten nader te worden geduid in de context van eerdere conclusies dat de wijzigingen geen significante effecten op de bouwopgave en -kosten hebben.